Blog: Higijena zuba

Otok desni – zašto se javlja i kako ga rešiti

Otok desni – zašto se javlja i kako ga rešiti

Komentari

14

Snezana Stevic

22.07.2021. 19:11 Одговори

Posto Ana dal je moguce da posle vadjenja zuba otice jezik

  Dr Eleonora Bede

  23.07.2021. 19:44 Одговори

  Poštovana, nije moguće da otekne jezik, ali postoji mogućnost da ste se zbog anestezije (ukoliko je u pitanju donji zub) ugrizli za jezik, a da toga nista bili ni svesni, te se zbog toga javio otok.

Saki

10.06.2022. 23:17 Одговори

Pozdrav . Imam most u donjoj vilici na donjoj jedinici mi je okolo tog zuba crveno i bolno na dodir sa cetkicom. Sta to moze da bude obzirom da je mosz u pitanju, necu valjda morati da skidam most? Hvala unapred. Zato i odlazem posete stomatologu jer bas nisam u prilici da radim novi most. Hvala unapred na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  11.06.2022. 09:23 Одговори

  Poštovana, odlaganje posete stomatologu može samo da pogorša situaciju. Skidanje mosta nije jedino rešenje. Ukoliko je do upale desni došlo kao posledica nakupljanja kamenca, jednostavnim čišćenjem kod stomatologa problem će se rešiti. Kako bi stomatolog utvrdio da li je problem ozbiljnije prirode, potrebno je da uradite RTG snimak zuba.

Mirjana

12.06.2022. 13:49 Одговори

Ja sam bila kod zubara i o cistila kamenac i dalje mi oticu desnioko jedinice i verovatno je zbog disanja na usta jer cesto mi je zapusen nos. Isto je konstatovala siroke dzepobe ali nikakvo konkretno resenje za to nije predlozima pa bih Vas zamolila da mi predlozi te sta bi bilo najbolje. Unapred Vam se zahvaljujem i ovde sam najdetaljnije nasla opisano sta i zbog cega moze da bude, inace su na drugim sajtovima samo promocije. Pozzzz

  Dr Eleonora Bede

  13.06.2022. 10:32 Одговори

  Poštovana, disanje na usta zaista predstavlja veliki problem za desni. Ukoliko imate problema sa disanjem na nos, trebalo bi da se posavetujete sa orl specijalistom. Što se tiče džepova, ukoliko ih imate, to znači da bi trebalo da postanete redovan parodontološki pacijent. To znači da specijalista parodontologije (bolesti desni) dva puta godišnje uradi detaljno šičšćenje desni odnosno kiretažu. Na taj način ćete uspešno održavati svoje desni i obezbedti im oporavak.

Milica

09.09.2022. 01:51 Одговори

Postovani,

U unutrasnjem delu, pored same dvojke, javila mi se nadutost desni bez crvenila i bez bola. Sta bi moglo da bude u pitanju i da li je potrebno ici kod stomatologa ili samo pojacati higijenu zuba?

  Dr Eleonora Bede

  09.09.2022. 17:21 Одговори

  Ukoliko otok desni prođe kroz narednih par dana, verovatno je bila u pitanju povreda hranom ili opekotina. Ukoliko se otok ne povuče, potrebno je da se obratite svom stomatologu radi pregleda.

Rosa

26.09.2022. 20:29 Одговори

Imam otok desni, nakon pokusaja da otvorim jedan predmet zubima. Kod tih zubi me bole desni vec par dana, nemam bolne zube. Samo desni, stanje se malo pogorsalo pri uzimanju slanijeg jela

  Dr Eleonora Bede

  27.09.2022. 12:22 Одговори

  Poštovana, verovatno je došlo do povrede desni. Ukoliko se bol ne smanjuje, potrebno je da odete na pregled kod stomatologa.

Jelena

17.11.2022. 08:23 Одговори

Poštovani,
Trenutno imam lek za umrtvlhavanje zivca, medutim tokom noci me budio bol i uspela sam da vidim kao da su otekle desni oko tog zuba.. Ne znam dal to tako treba ili ne?
Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  17.11.2022. 19:59 Одговори

  Poštovana, nakon stavljanja te vrste leka, bolovi su očekivani prvog ili drugog dana. Sve više od toga, kao i pojava otoka nisu nešto što se očekuje kao uobičajena reakcija. Ukoliko je to kod Vas slučaj, slobodno se ponovo obratite svom stomatologu.

Jelena

22.11.2022. 11:55 Одговори

Pozdrav! Radila sam metaokeeamicki most sa navlakama na celoj gornjoj vilici medjutim nakon dve godine desni su bas ozbiljno upaljene crvene i otecene,bolne…cak kao da mi jecement malo popustio pa se jedna strana odvaja od mojih zuba…ne znam sta da radim dala sam mnogo para ali mi deluje da zubarka ne zna da resi problem…

  Dr Eleonora Bede

  22.11.2022. 14:24 Одговори

  Poštovana, nakon izrade mostova i navlaka, uz redovno održavanje higijene kod kuće, obavezno je i profesionalno čišćenje zuba dva puta godišnje. Ukoliko se naslage hrane zadržavaju na mostu koji, desni će reagovati upalom. Takođe, ukoliko je cement na nekom mestu popustio, pomeranje mosta veoma loše utiče na zdravlje kako zuba tako i samih desni. Potrebno je da se most skine,desni i zubi očiste i zatim most (ukoliko je u tehničkom smislu sve u redu) ponovo zalepi.

Ostavite komentar