Blog: Estetska stomatologija

Procedura izrade i postavljanja zubnih navlaka (krunica)

Procedura izrade i postavljanja zubnih navlaka (krunica)

Komentari

10

Neca

21.07.2022. 23:06 Одговори

Pozdrav, fale mi 6 i 7 u donjoj vilici sa obe strane i sad cu raditi dva mosta. Posto su ti zubi izvadjeni pre par meseci doslo je do izvesnog pomeranja. Moj zubar zeli da mi uradi mostove gde bi 5 i 8 bili nosaci, medjutim ja golim okom vidim da su i 4ke sa obe strane blago pomerene, postoji mali prostor izmedju njih i 3 i ponekad tu ostaje hrana. Da li ce to sto ne stavljam most na cetvorke uticati nesto na njih? Napominjem da je 5 sa desne strane mnogo vise pomerena a on smatra da moze da bude nosac, nisam imao nikakvih problema prilikom brusenja niti je dosao do zivca, kaze da ce na mestu gde fale ova dva zuba nadodati tri krunice i nece biti problema. Ne znam sta da mislim, imam strah da to nece izdrzati i da cu posle morati to da skidam

  Dr Eleonora Bede

  23.07.2022. 13:31 Одговори

  Poštovani, ukoliko su ti zubi izvađeni pre par meseci, za tako kratko vreme nije moglo doći do većih pomeranja. Položaj četvorke i petice su verovatno i ranije bili slični sadašnjem. Redovna je procedura da zubi 5 i 8 nose most u kojem nedostaju zubi 6 i 7. Što se tiče problema zapadanja hrane kod četvorke, taj problem se može rešiti samostalno, nema veze sa izradom pomenutog mosta. Takođe, most neće negativno uticati na četvorku.

smiljana

16.10.2022. 22:08 Одговори

ako su navlake napravljene iz dva dela moze li se jedan deo popraviti da se ne dira druga strana zuba koji su dobro
hvala

  Dr Eleonora Bede

  17.10.2022. 10:57 Одговори

  Poštovana, kada su navlake ili mostovi razdvojeni u celine, ne mora se sve skidati, već samo onaj deo koji je potrebno zameniti.

Bojana

28.01.2023. 23:23 Одговори

Poštovani, kada se povlače desni kod jednog zuba, u pitanju je lečeni zub, zanima me šta je najbolje rešenje. Je li u redu raditi krunicu na tom zubu?
Hvala unapred.

  Dr Eleonora Bede

  29.01.2023. 23:18 Одговори

  Poštovana, najpre je potrebno utvrditi koji je uzrok povlačenja desni na samo jednom zubu. To je moguće uraditi na osnovu pregleda i analize RTG snimka. U zavisnosti od toga koji je uzrok, preuzimaju se dalji koraci. Samo lečenje zuba ne može biti uzrok.

Natasa

16.03.2023. 23:10 Одговори

Postovani zanima me da li nakon pet godina koliko je proslo od kako sam stavila navlake na jedinicama i dvojkama postoji mogucnost da ih zamenim novim? Da li je moguce na iste te obrusene zube staviti nove navlake a skinuti stare?

  Dr Eleonora Bede

  17.03.2023. 17:07 Одговори

  Poštovana, ukoliko su Vaši obrušeni zubi zdravi i čvrsti, možete skinuti stare navlake i napraviti nove. Za procenu stanja zuba je potrebno uraditi pregled zuba nakon skidanja starih navlaka, kao i RTG snimak.

Bevc Sladjana

06.05.2023. 15:03 Одговори

Postovana,
Imam paraedontopatiju i imam obrnut zagrizaj,pored toga,fali mi dvojka gore levo,imam vec duzi niz godina navlake na jedinicama gore.Sta se moze uraditi,mogu li ipak,napraviti krunicu za dvojku?U gornjoj vilici ima vise zubq koji su za lecenje,u trudnoci su mi jako zubi propali,ima li resenja?

  Dr Eleonora Bede

  08.05.2023. 11:04 Одговори

  Poštovana, za svaku situaciju može da se nađe odgovarajuće rešenje. Najpre je potrebno da se uradi snimak zuba i da se izleče zubi koji to zahtevaju. Potom će se nadoknaditi zubi koji Vam nedostaju. Parodontopatija može da se stavi pod kontrolu i da se zaustavi samo ako redovno idete na održavanje i preglede kod specijaliste parodontologije.

Ostavite komentar