Blog: Lečenje zuba

Šta je mrtav zub?

Šta je mrtav zub?

Komentari

10

Dada

06.06.2022. 23:15 Одговори

Zašto zub boli ako nema zivca a ni proces na korenu? I zašto naglo propadaju zubi iako se održavaju i propadaju živci.

  Dr Eleonora Bede

  07.06.2022. 08:38 Одговори

  Poštovana, ukoliko je živac vađen u skorije vreme, normalno je da zub još uvek bude osetljiv. Ukoliko to nije sliučaj, može se desiti da živac nije izvađen iz zuba u celosti. Što se tiče ostalih zuba, postoji više faktora koji mogu da utiču na njihovo zdravlje, a to su: zagriz, stiskanje zubima, položaj zuba, održavanje higijene između zuba, opšte zdravlje itd.

Nikolina

01.09.2022. 14:48 Одговори

Dobar dan ,ja sam izvadila jedan zub zbog preobilne upale srednjih sinusa pre dve godine i sve je bilo super,ali oba zuba do njega odnosno sada te praznine iz ne znam kog razloga tamne ,promenu sam opazila pre dva meseca .Da li možete da mi pomognete?

  Dr Eleonora Bede

  02.09.2022. 08:53 Одговори

  Poštovana, bez pregleda u stomatološkoj ordinaciji i bez analize RTG snimka nije moguće reći o čemu se radi u Vašem slučaju. Savetujem Vas da zakažete pregled kod svog stomatologa.

Marija

08.09.2022. 20:24 Одговори

Zdravo, koja je procedura u lecenju prednje jedinice, zub je poceo da zuti,vise nije beo. Ne boli nista ali je ruzno estetski.

  Dr Eleonora Bede

  09.09.2022. 17:16 Одговори

  Poštovana, prvo je pregledom potrebno utvrditi da li je zub indikovan za lečenje. Ukoliko zub više nije živ i potrebno ga je lečiti, to je procedura koja se sprovodi u 2-3 seanse, potpun je bezbolno i jednostavno. Jedini diskomfor koji možete osećati nakon završene procedure je blagi bol pri zagrizu, koji će vremenom nestati. Nakon završenog lečenja može se pristupiti beljenju tog zuba.

Rebeka

30.10.2022. 14:08 Одговори

Poštovana, pre više od mesec dana mi se gornja petica polomila. Otišla sam kod zubara i toliko mi je izbušio zub da je stigao do živca, rekla sam da me to jako boli i onda je malo tu još bušio i posle plombirao. Nakon skoro 2 nedelje jaki bolovi u tom zubu i šestici i takođe četvorci. Misleći da je to normalno, izdržim nekako par dana međutim morala sam na kraju ponovo otići. Ponovo otvara zub i konstaruje gangrenu. Izvadi živac, prepiše mi antibiotik i posle nedelju dana očisti ponovo koren i stavi neki lek. Ponovo posle nedelju dana opet stavi lek. Mene interesuje šta se to leči kod mrtvog zuba? Kad sam već ispila antibiotike, živac dobro izvađen i očišćeni kanali, čemu sad lekovi u zubu? Iskreno, skoro niko od nas nema da daje po 15-18.000 za jedan zub.

  Dr Eleonora Bede

  31.10.2022. 12:39 Одговори

  Poštovana, u toku sprovođenja procedure vađenja živca i lečenja zuba, uobičajen je postupak da se između dva dolaska stavlja lek u zub, kako bi se unutrašnjost zuba u kojem je nastala gangrena dezinfikovala. Koliko dolazaka će biti za jedan zub može da odluči samo stomatolog koji Vam radi ovu proceduru, u skladu sa stanjem Vašeg zuba, ne postoji univerzalno pravilo. Antibiotici se prepisuju u slučaju da se uz bolove javio i otok.

DIJANA

14.03.2023. 09:52 Одговори

Poštovana,

ako je zub lečen pre 10 ili više godina, dakle odstranjena je pulpa, plomba koja je stavljena je crna plomba, plomba nije lepo zavrsena i nakon stavljanja plombe nije pracen oblik zuba nego je prakticno samo bila popunjena šupljina i zatvoreni kanali, kakav je postupak kada se menja takva plomba. Da li je uobičajeno da se stavlja lek na taj praktično mrtav zub, koji se nosi dan ili dva ili se u jednoj poseti zubaru moze zameniti stara plomba sa novom. Nisu prisutni bolovi na zubu, dakle u pitanju je samo zamena plombe iz estetskih razloga. I šta znači uopšte revitalizacija kod devitalizovanog zuba? Hvala Vam unapred na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  14.03.2023. 14:19 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se uradi RTG snimak zuba. Ukoliko se na tom snimku bude videlo da je zub pre 10 godina dobro izlečen i da nema prisutne infekcije u kosti, tada se samo pristupa menjanju plombe u jednoj poseti. Ukoliko se na RTG snimku vidi neki problem u vezi predhodnog lečenja, tada se radi postupak revizije lečenja, kada se predhodno lečenje ponavlja i na taj način se uklanja prisutna infekcija. Infekcija kao posledica neuspelog lečenja zuba može da bude prisutna i bez ikakvih subjektivnih tegoba, a može se otkriti samo ciljanim snimkom tog zuba.

Ostavite komentar