Blog: Lečenje zuba

Lečenje zuba – kako da spasite svoj zub od vađenja

Lečenje zuba – kako da spasite svoj zub od vađenja

Komentari

24

Bojan

20.08.2020. 23:27 Одговори

Zub mi je pod plombom sestici dugo stoji pocela je da boli dali je upitanju zastarela plomba pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  24.08.2020. 10:35 Одговори

  Poštovani, potrebno je da posetite stomatologa koji će na osnovu kliničkog pregleda i RTG snimka ustanoviti koji je uzrok Vašeg bola. Uzroci mogu biti razni: plomba koja je dotrajala, karijes, upala živca, upala desni… ali ništa se od toga ne može ustanoviti bez detaljnog pregleda. Srdačan pozdrav!

Jelena

05.09.2021. 13:03 Одговори

Postovani,
Vadila sam zivac iz gornje sestice pre mesec dana. Zivac mi je doktorka vadila na polumrtvom zivcu, znaci samo mi je jednom stavila lek, on nije bio dovoljno umrtvljen ali mi je vadila pod anestezijom i sa nekim novim instrumentom.
Sve je bilo okej, medjutim, ovih dana primecujem s vremena na vreme cudan bol u tom zubu. Desava mi se da kad jezikom pipnem da me boli, ne jako, ali osecam neku promenu.
Kada pijem nesto tecno osecam kao bol.Ne desava se uvek ali se desava s vremena na vreme.
Doktorka mi je pokazala sva tri zivca kad je izvadila. Nakon intervencije sam odradila snimak i na snimku je sve bilo u redu.
Zub pored ne bi trebalo da bude, bio je bas mali karijes ali je otklonila doktorka i na snimku je sve bilo u redu.
Da li je moguce da je npr deo zivca ostao u zubu?
Da li mozda znate sta bi mogao da bude problem da osecam i dalje promenu na tom zubu a on bi trebao da je “mrtav” i da se nista ne oseca.

  Dr Eleonora Bede

  06.09.2021. 10:00 Одговори

  Poštovana, nije obavezno da živac bude potpuno umrtvljen da bi se izvadio. Kada se radi sa anestezijom, živac se vadi i dok je još uvek vitalan i to nema nikakve veze sa krajnjim rezultatom. Ukoliko je deo živca ostao u zubu, to bi trebalo da se vidi na snimku. Zubi nakon vađenja živca mogu biti osetljivi još neko vreme, ali to se uglavnom dešava na zagriz. Ukoliko na susednom zubu imate postavljenu novu plombu, taj zub takođe može davati neke senzacije. To su reakcije zuba na novu plombu, čak i u slučajevima kada je karijes bio manji i sve je dobro urađeno. Možete pratiti u narednom periodu da li se te senzacije polako smiruju same od sebe i to će biti dobar znak da je sve u redu.

Jelena

29.11.2021. 16:12 Одговори

Postovana,
Doktorka mi je vadila zivac iz gornje sedmice a prethodno nije stavila lek da se umrtvi zivac. Medjutim, isla je malo dublje i malo je povredila tkivo. Da li mozete da mi kazete da li cu imati neki problem jer je malo povredila tkivo i usla duboko? Svaki savet mi znaci, jako sam uplasena

  Dr Eleonora Bede

  30.11.2021. 09:43 Одговори

  Poštovana, u proceduri vađenja živca nije obavezno da se prvo stavi lek kako bi se živac umrtvio. Živac je moguće izvaditi i odmah, uz lokalnu anesteziju. Kod nekih slučajeva anestezija čak nije ni potrebna jer je živac već mrtav. Takođe, osetljivost nakon ove procedure je očekivana i prolazi vremenom. Jedini način da se proveri da li je sa zubom sve u redu je da se uradi RTG snimak sada i za 6 meseci.

Jelena

05.12.2021. 13:35 Одговори

Postovana, vadila sam zivac iz zuba pre nedelju dana. Zub me ne boli, ali jos uvek osecam gorak ukus u ustima i zadah se oseca na hlor. Da li je to normalno i koliko ce to trajati jer gorak ukus imam vec 7 dana.

  Dr Eleonora Bede

  06.12.2021. 10:23 Одговори

  Poštovana, ukoliko je proces lečenja tog zuba i dalje u toku, postoji mogućnost da osetite gorak ukus u ustima zbog leka koji je u zub stavljen privremeno. Ukoliko je zub potpuno završen i plomba je stavljena, onda ne bi trebalo više ništa da osećate.

Julijana

09.01.2022. 16:16 Одговори

Poštovani imala sam preblem sa zastarelom plombom koja je napukla isla sam kod stomatologa i stomatolg je skinuo plombu i stavio novu ali mi nije stavio lek samo plombu reko mi je da ce da me boli 2-3 sata i da ce prestati medjutim bol se nije smanjivao otisla sam ponovo i reko mi je da mi je upaljen zivac zuba i izbusio je mali deo plombe i stavio lek i reko da ce mi umiriti zub ali ja i dalje osecam bol u zubu rekao je da odem za 10 dana i da mi samo stavi plombu. Mozete li mi reci zasto me jos uvek boli i da li ce pomocu leka prestati upala zuba?

  Dr Eleonora Bede

  10.01.2022. 10:37 Одговори

  Poštovana, ukoliko je stavljen lek koji služi da umrtvi živac, bol bi trebao da prestane posle jednog ili dva dana. Ukoliko to nije slučaj i bol Vam se pojačava, slobodno se ponovo obratite stomatologu.

Dragan

19.04.2022. 21:31 Одговори

Jel mozemo nesto kuci da uradimo kada je rec o dentalnoj higijeni kako bi stomatologu a i sebi olaksali endondonciju. Na primer negde sa procitao da moze da se koristi hidrogen kao sredstvo za ispiranje zuba jer je anti septik i sposoban je da ubija bakterija. Ja recimo moram uskoro da pocnem sa lecenjem zuba jer bukvalo imam rupu u zubu pa me zanima da li je uopste ova metoda sigurna i da li moze da pomogne jer na bilo koji nacin zelim sebi a i stomatologu da olaksam posao.

  Dr Eleonora Bede

  20.04.2022. 15:30 Одговори

  Poštovani, ne postoji način na koji Vi sami možete da utičete na bakterije u zubu. Princip ove vrste lečenja je da se zub očisti, da se lek stavi u njega i da se zub zatvori. To je jedini način na koje je moguće ubiti bakterije. Dokle god je zub otvoren, nove bakterije će ulaziti unutra.

Pero

31.05.2022. 22:43 Одговори

Poštovana, imam otvoren zub nakon čišćenja kanala (šestica) i pijem antibiotik. Stomatolog je rekao da stavljam vatu u otvoren zub prije jela i da se javim za 6 dana. Jako me brine ako u međuvremenu nešto hrane slučajno uđe u zub. Kako da perem zube dok je jedan otvoren, šta ako pasta za zube dođe na otvoren zub? Treba da stavim vatu i tokom pranja zuba ili pasta za zube ne smeta u otvorenom zubu?

  Dr Eleonora Bede

  01.06.2022. 09:48 Одговори

  Poštovani, pasta za zube ne smeta otvorenom zubu. Bitno je samo da hrana ne zapuši zub u potpunosti i samim tim onemogući drenažu zuba zbog koje je on i otvoren. Čak i ako se desi da manji komadi hrane ostanu u zubu, dobrim pranjem zuba ćete to uspeti da uklonite.

Snezana

15.06.2022. 18:48 Одговори

Molim vas , kod šestice /gore desni/ došlo je do krnjenja /atara plomba/ skoro pri desni. Na snimku se vidi da postoji i prslina duž jednog korena. Da li načelno kod ove situacije nema spašavanja zuba (zatvaranje prsline određenim materijalom ,) a zatim izrada nadogradnje i krunice , ili zavisi od konkretne situacije ?

  Dr Eleonora Bede

  16.06.2022. 21:36 Одговори

  Poštovana, ukoliko se na snimku jasno vidi da je došlo do frakture korena, tada zub nije moguće nadograditi, već je jedino rešenje vađenje zuba.

Srdjan

11.10.2022. 16:29 Одговори

Poštovana doktorka,
Trenutno,tj pre 3 nedelje stomatolog mi je stavio lek na donju desnu 8-icu,da bi nakon 2 nedelje leka,ja otišao ponovo i naredno vidjenje je bilo čačkanje onim iglicama.Posle toga on zatvori privremenom plombom i zub posle 2-3 dana krene da me boli na zagrižaj.on mi sinoć opet stavi lek.Kažite mi molim Vas šta je u pitanju,kako da sačuvam zub i ima li mu leka a da ga ne vadim? Hvala puno

  Dr Eleonora Bede

  12.10.2022. 19:03 Одговори

  Poštovani, u toku lečenja zuba, kao i neposredno nakon završenog lečenja, bolovi na zagriz su očekivani. Ovakva vrsta bola postepeno nestane nakon završenog lečenja, ukoliko je lečenje bilo uspešno. Simptomi koji ukazuju na to da lečenje ne ide u dobrom smeru su spontani bolovi, otok i pojava gnoja.

Elvir

30.10.2022. 19:58 Одговори

Poštovana pre deset godina ni je u gornjoj petici izvadjen živac i napunjen je.
Počeo je da me boli 3 meseca i od tada je ponovo izvadjen i čišćen preko 20 puta čak i pinovo napunjen sninljen vise puta i opet boli. I opet je izvadjena ispuna i pinovo očišćena i opet voli radio sam i kompletan sbinak svih zuba i posevno taj i vojim se da ću morati da ga vadim. Nemam bol na udarac sam od sebe se pojavljuje. Inate li neki savet?

  Dr Eleonora Bede

  31.10.2022. 12:43 Одговори

  Poštovani, na žalost u nekim slučajevima anatomija zuba je takva da nije moguće fizički pristupiti svim delovima živca u njemu i takvi zubi su veoma teški za lečenje. Jedini način da pokuašte da se spasi zub je da se sprovede apikotomija (odstranjivanje samo vrha korena zuba). Tek ukoliko ni ovim putem bolovi ne budu prestali, moraćete se odlučiti na vađenje zuba. Potrebno je da specijalista oralne hirurgije pogleda snimak Vašeg zuba i odluči da li je apikotomija u Vašem slučaju moguća.

Milena

08.11.2022. 06:52 Одговори

Poštovana doktorka,juče mi je doktorka cackala zub sa iglicama,i to baš dugo.Rekla mi je da pokušava,da mi spasi zub,ocistila je kanal, i stavila lek.Rekla je za nedelju dana da snimam i opet dodjem,posto prethodna doktorka letos mi je zub lečila pogresno cak je i plombirala, a mene i dalje boleo.Sada me još boli,da li,da cekam nedelju dana,ili da se javim odmah?

  Dr Eleonora Bede

  08.11.2022. 09:53 Одговори

  Poštovana, u toku lečenja zuba moguće je da se povremeno javljaju bolovi, pogotovo na zagriz. Ove senzacije postepeno treba da se smanjuju, dok potpuno ne prestanu. Ukoliko bolovi nisu jaki i tkivo oko zuba ne otiče, nemate razloga za brigu.

Damjan

28.12.2022. 19:30 Одговори

Poštovana doktorka, imao sam problema sa dvije sestice, na desnu stranu doktorka mi je izlijecila zub i stavila plombu, dok na lijevoj strani kad mi je stavila plombu ubrzo je natekao pa je makla plombu govoreci da ga mora ostavit otvorenog da mi izasao taj gnoj.Proslo je 5 do 6 mjeseci od toga zub mi je i dalje otvoren jer nisam isao kod zubara zato sto me nije boljelo.E sad prije dva mjeseca poceo je da me boli sestica i na desnu stranu samo kad sam pio nesto hladno, posao sam kod doktorke samo mi je pogledala i rekla da to nije nista, proslo je mjesec dana vise nije bolio kad pijem nesto hladno vec kad grizem, pa mi je ubrzo natekao.Posao sam kod drugog doktora danas koji mi je rekao da moram da snimim obje sestice i ukoliko ne bude dobro da se vade, govoreci da sestica na lijevu stranu je bila dugo otvorena i da se vjerovatno nakupilo bakterija.
Doktorka mnogo sam se uplasio, znajuci da je moja greska sto nisam posao kod zubara mnogo ranije i da sa 17 godina moram da idem bez 2 zuba.
Molim vas da odgovorite.

  Dr Eleonora Bede

  28.12.2022. 19:48 Одговори

  Poštovani, na osnovu RTG snimka i pregleda će se moći outvrditi da li je takve zube moguće lečiti ispočetka ili ih je potrebno vaditi. Svakako da zub koji je tako dugo bio otvoren ima loša prognozu, ali treba sačekate kompletan pregled. U svakom slučaju snimite zube i onda će doktor odlučiti da li postoji mogućnost boriti se da se ti zubi izleče.

Ostavite komentar