Blog: Lečenje zuba

Lečenje zuba – kako da spasite svoj zub od vađenja

Lečenje zuba – kako da spasite svoj zub od vađenja

Komentari

16

Bojan

20.08.2020. 23:27 Одговори

Zub mi je pod plombom sestici dugo stoji pocela je da boli dali je upitanju zastarela plomba pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  24.08.2020. 10:35 Одговори

  Poštovani, potrebno je da posetite stomatologa koji će na osnovu kliničkog pregleda i RTG snimka ustanoviti koji je uzrok Vašeg bola. Uzroci mogu biti razni: plomba koja je dotrajala, karijes, upala živca, upala desni… ali ništa se od toga ne može ustanoviti bez detaljnog pregleda. Srdačan pozdrav!

Jelena

05.09.2021. 13:03 Одговори

Postovani,
Vadila sam zivac iz gornje sestice pre mesec dana. Zivac mi je doktorka vadila na polumrtvom zivcu, znaci samo mi je jednom stavila lek, on nije bio dovoljno umrtvljen ali mi je vadila pod anestezijom i sa nekim novim instrumentom.
Sve je bilo okej, medjutim, ovih dana primecujem s vremena na vreme cudan bol u tom zubu. Desava mi se da kad jezikom pipnem da me boli, ne jako, ali osecam neku promenu.
Kada pijem nesto tecno osecam kao bol.Ne desava se uvek ali se desava s vremena na vreme.
Doktorka mi je pokazala sva tri zivca kad je izvadila. Nakon intervencije sam odradila snimak i na snimku je sve bilo u redu.
Zub pored ne bi trebalo da bude, bio je bas mali karijes ali je otklonila doktorka i na snimku je sve bilo u redu.
Da li je moguce da je npr deo zivca ostao u zubu?
Da li mozda znate sta bi mogao da bude problem da osecam i dalje promenu na tom zubu a on bi trebao da je “mrtav” i da se nista ne oseca.

  Dr Eleonora Bede

  06.09.2021. 10:00 Одговори

  Poštovana, nije obavezno da živac bude potpuno umrtvljen da bi se izvadio. Kada se radi sa anestezijom, živac se vadi i dok je još uvek vitalan i to nema nikakve veze sa krajnjim rezultatom. Ukoliko je deo živca ostao u zubu, to bi trebalo da se vidi na snimku. Zubi nakon vađenja živca mogu biti osetljivi još neko vreme, ali to se uglavnom dešava na zagriz. Ukoliko na susednom zubu imate postavljenu novu plombu, taj zub takođe može davati neke senzacije. To su reakcije zuba na novu plombu, čak i u slučajevima kada je karijes bio manji i sve je dobro urađeno. Možete pratiti u narednom periodu da li se te senzacije polako smiruju same od sebe i to će biti dobar znak da je sve u redu.

Jelena

29.11.2021. 16:12 Одговори

Postovana,
Doktorka mi je vadila zivac iz gornje sedmice a prethodno nije stavila lek da se umrtvi zivac. Medjutim, isla je malo dublje i malo je povredila tkivo. Da li mozete da mi kazete da li cu imati neki problem jer je malo povredila tkivo i usla duboko? Svaki savet mi znaci, jako sam uplasena

  Dr Eleonora Bede

  30.11.2021. 09:43 Одговори

  Poštovana, u proceduri vađenja živca nije obavezno da se prvo stavi lek kako bi se živac umrtvio. Živac je moguće izvaditi i odmah, uz lokalnu anesteziju. Kod nekih slučajeva anestezija čak nije ni potrebna jer je živac već mrtav. Takođe, osetljivost nakon ove procedure je očekivana i prolazi vremenom. Jedini način da se proveri da li je sa zubom sve u redu je da se uradi RTG snimak sada i za 6 meseci.

Jelena

05.12.2021. 13:35 Одговори

Postovana, vadila sam zivac iz zuba pre nedelju dana. Zub me ne boli, ali jos uvek osecam gorak ukus u ustima i zadah se oseca na hlor. Da li je to normalno i koliko ce to trajati jer gorak ukus imam vec 7 dana.

  Dr Eleonora Bede

  06.12.2021. 10:23 Одговори

  Poštovana, ukoliko je proces lečenja tog zuba i dalje u toku, postoji mogućnost da osetite gorak ukus u ustima zbog leka koji je u zub stavljen privremeno. Ukoliko je zub potpuno završen i plomba je stavljena, onda ne bi trebalo više ništa da osećate.

Julijana

09.01.2022. 16:16 Одговори

Poštovani imala sam preblem sa zastarelom plombom koja je napukla isla sam kod stomatologa i stomatolg je skinuo plombu i stavio novu ali mi nije stavio lek samo plombu reko mi je da ce da me boli 2-3 sata i da ce prestati medjutim bol se nije smanjivao otisla sam ponovo i reko mi je da mi je upaljen zivac zuba i izbusio je mali deo plombe i stavio lek i reko da ce mi umiriti zub ali ja i dalje osecam bol u zubu rekao je da odem za 10 dana i da mi samo stavi plombu. Mozete li mi reci zasto me jos uvek boli i da li ce pomocu leka prestati upala zuba?

  Dr Eleonora Bede

  10.01.2022. 10:37 Одговори

  Poštovana, ukoliko je stavljen lek koji služi da umrtvi živac, bol bi trebao da prestane posle jednog ili dva dana. Ukoliko to nije slučaj i bol Vam se pojačava, slobodno se ponovo obratite stomatologu.

Dragan

19.04.2022. 21:31 Одговори

Jel mozemo nesto kuci da uradimo kada je rec o dentalnoj higijeni kako bi stomatologu a i sebi olaksali endondonciju. Na primer negde sa procitao da moze da se koristi hidrogen kao sredstvo za ispiranje zuba jer je anti septik i sposoban je da ubija bakterija. Ja recimo moram uskoro da pocnem sa lecenjem zuba jer bukvalo imam rupu u zubu pa me zanima da li je uopste ova metoda sigurna i da li moze da pomogne jer na bilo koji nacin zelim sebi a i stomatologu da olaksam posao.

  Dr Eleonora Bede

  20.04.2022. 15:30 Одговори

  Poštovani, ne postoji način na koji Vi sami možete da utičete na bakterije u zubu. Princip ove vrste lečenja je da se zub očisti, da se lek stavi u njega i da se zub zatvori. To je jedini način na koje je moguće ubiti bakterije. Dokle god je zub otvoren, nove bakterije će ulaziti unutra.

Pero

31.05.2022. 22:43 Одговори

Poštovana, imam otvoren zub nakon čišćenja kanala (šestica) i pijem antibiotik. Stomatolog je rekao da stavljam vatu u otvoren zub prije jela i da se javim za 6 dana. Jako me brine ako u međuvremenu nešto hrane slučajno uđe u zub. Kako da perem zube dok je jedan otvoren, šta ako pasta za zube dođe na otvoren zub? Treba da stavim vatu i tokom pranja zuba ili pasta za zube ne smeta u otvorenom zubu?

  Dr Eleonora Bede

  01.06.2022. 09:48 Одговори

  Poštovani, pasta za zube ne smeta otvorenom zubu. Bitno je samo da hrana ne zapuši zub u potpunosti i samim tim onemogući drenažu zuba zbog koje je on i otvoren. Čak i ako se desi da manji komadi hrane ostanu u zubu, dobrim pranjem zuba ćete to uspeti da uklonite.

Snezana

15.06.2022. 18:48 Одговори

Molim vas , kod šestice /gore desni/ došlo je do krnjenja /atara plomba/ skoro pri desni. Na snimku se vidi da postoji i prslina duž jednog korena. Da li načelno kod ove situacije nema spašavanja zuba (zatvaranje prsline određenim materijalom ,) a zatim izrada nadogradnje i krunice , ili zavisi od konkretne situacije ?

  Dr Eleonora Bede

  16.06.2022. 21:36 Одговори

  Poštovana, ukoliko se na snimku jasno vidi da je došlo do frakture korena, tada zub nije moguće nadograditi, već je jedino rešenje vađenje zuba.

Ostavite komentar