Blog: Opšte zdravlje

Kako inficiran zub može da utiče na vaše zdravlje?

vaše zdravlje

Kako inficiran zub može da utiče na vaše zdravlje?

Komentari

62

Robert F.

12.06.2020. 12:03 Одговори

Postovana!

Vec par godina (sic!) imam donju levu sesticu koja je mrtva, tj. pri korenu pukla usled jako hladne vode

Desni ispod tog zuba lagano “kopne” (povlace se), a sami zub svakodnevno pusta gnoj, i ujutru nakon budjenja uvek se nakupi izvesna kolicina istoga (sa sukrvicom)

Boli nema, tek ponekad jedva primetna

Molim vas da mi preporucite sta mi je, napokon, (u)ciniti

Srdacan pozdrav i puno Vam hvala: Robert F.

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2020. 12:11 Одговори

  Poštovani, iz onoga što ste opisali mogu da zaključim da je oko tog zuba prisutna akutna upala desni, odnosno parodontopatija. Savetujem Vas da se taj zub snimi i da stomatolog uradi pregled. Ukoliko upala nije još uvek uzela toliko maha da zub mora da se vadi, tada je moguće održavati taj zub i Vaše desni redovnim detaljnim čišćenjem (kiretažom desni) kod stomatologa. Stomatolog će proceniti da li se i kako vredi boriti za taj zub. Svakako da nije dobro za Vaše generalno zdravlje da čekate i da takvu upalu imate u svojim usitma. Srdačan pozdrav!

Marija

06.11.2020. 19:15 Одговори

Dobar dan.Zanima me da li do infekcije korena zuba,upale desni, ,apcesa,moze doci ako je zub pri brusenju za protetski rad previse izbrusen i ako je kanal gde je zivac otvoren danima,a zubi nisu pod navlakom?Da li usled infekcije mogu da se povuku i desni koje su bile provučene 3mm pre brusenja,a usled infekcije 9mm?

  Dr Eleonora Bede

  09.11.2020. 10:03 Одговори

  Poštovana, pojave koje ste naveli nastaju na desnima i zubima u toku dužeg vremenskog perioda, na zubima i desnima koji nisu zdravi. Ukoliko su brušeni zdravi zubi, moguće je da osećate samo bol jer oni više nemaju gleđ na sebi. Infekcija ne nastaje od brušenja, već je izazvana bakterijama. Za sve ostale promene nismo u mogućnosti da Vam damo odgovor bez kliničkog pregleda i bez uvida u snimak zuba pre početka brušenja.

Nenad

05.12.2020. 21:47 Одговори

Poštovani, zubi 6 i 7 dole levo su potpuno propali (krune su se polomile i…) oni su za vađenje ali zbog korone to je odlagano, međutim pre nekoliko dana mi se pojavio otok u korenu ta dva zuba, otok je veličine zrna pasulja ali varira (neki put se smanji pa opet malo poraste pa se smanji, nemam nikakve bolove ). Zanimme da li odmah, hitno da izvadim zube ili da sačekam do 23decembra kada imam zakazano hirurško vađenje? Ako čekam do 23dec, da li smem da koristim neku terapiju protiv infekcije, upale? Hvala

  Dr Eleonora Bede

  07.12.2020. 11:17 Одговори

  Poštovani, iako nemate bolove ipak bi trebalo da se obratite stomatologu kod kojeg imate zakazano vađenje (u ovoj situaciji telefonski), jer postoji mogućnost da ako je prisutan veliki otok, vađenje neće ni moći da se uradi. Vaš stomatolog će Vas uputiti na terapiju koju je potrebno sprovesti pred vađanje zuba u cilju smanjenja otoka i infekcije. Nemojte uzimati antibiotike bez konsultacije sa svojim stomatologom. Potrebno je da Vam se uskladi terapija pre vađenja sa onom koje će potencijalno biti prepisana posle vađenja tih zuba.

Nenad

07.01.2021. 23:36 Одговори

Poštovani da li kvaram zub sa procesima moze uzrokovati opadanje dalaka na bradi,i koliko je potrebmo vremena da se te dlake opet vrate.Hvala unaprijed

  Dr Eleonora Bede

  11.01.2021. 11:12 Одговори

  Poštovani, pokvaren zub sa procesima na korenu se smatra fokusom odnosno žarištem infekcije u organizmu koje može biti uzrok različitih problema, pa tako i opadanju dlaka. Savetujem Vas da posetite stomatologa koji će na osnovu pregleda i analite RTG snimka proceniti da li je ovakav zub moguće uspešno izlečiti ili ga je potrebno izvaditi. Koliko vremena je potrebno da prođe – niko ne može precizno da Vam kaže, iz razloga što je svaki organizam različit i imunom sistemu je potrebno različito vreme da odreaguje na sprovedenu proceduru.

Vlada

10.01.2021. 23:42 Одговори

Postovana,

Godinu dana unazad imam problem sa donjim levim umnjakom jer nema prostora da izadje zbog male vilice. Na svaka tri meseca krene da boli pa se stisa. Tako je bilo i pre 15 dana s tim sto ovaj put duze traje jos uvek imam pomalo bolove kad zvacem i izmenjeni ukus u ustima i miris ( cak sam se i testirao na Covid, negativan sam). Znaci imam i ukus i miris samo od kad ni se javila upala izmenjen pogotovo prema slanoj i jakoj hrani. Moje pitanje prema Vama bi bilo, da li je ta promena ukusa moguca od zuba ili je nesto drugo?

  Dr Eleonora Bede

  11.01.2021. 12:18 Одговори

  Poštovani, ukoliko imate ponavljanje bolnih epizoda i otežanog nicanja, takav umnjak je indikovan za vađenje. Ne znam u kakvom su stanju desni oko toga zuba, ali ukoliko su uvećane u blago odvojene od zuba, postoji mogućnost da se u tim džepovima zadržavaju hrana i bakterije i da Vam to utiče na ukus u ustima. Leglo bakterija u ustima nije dobro ni za Vaše oralno, kao ni za opšte zdravlje. Potrebno je da uradite RTG snimak i da se javite svom stomatologu.

Nikola

16.01.2021. 15:10 Одговори

Dobar dan, pre par godina puko mi je zub na pola al sam vrh zuba, nisam išao to da sredim i vremenom krenuo je da menja boju da boli na hranu na hladno toplo i kreno je još više da se lomi i pre par dana izašlo mi nešto kao kesica na njemu, plavkaste boje, nemam nikakve bolove niti otok samo to, zanima me da li je to možda cista i koliko je to opasno po zdravlju i naravno kako se leči(uklanja)?
Hvala unapred..

  Dr Eleonora Bede

  16.01.2021. 18:34 Одговори

  Poštovani, ukoliko je zub pretrpeo traumu, postoji mogućnost da je došlo do odumiranja živca unutar zuba. Savetujem Vas da se javite svom stomatologu koji će na osnovu pregleda zuba i analize RTG snimka moći da zaključi da li se upravo o tome i radi. Ovakva zub je moguće izlečiti i sanirati odgovarajućom plombom ili keramičkom krunicom. U pogledu zdravlja, postoji mogućnost da je oko vrha tog korena prisutna infekcija i nije dobro za Vas da se ta infekcija ne ukloni. Lečenje se radi sa lokalnom anestezijom i sam zahvat je bezbolan.

Jelena

17.01.2021. 01:49 Одговори

Postovani, vec godinu dana me boli sestica dole, radila sam snilmak i dva puta ga popravljala, da bih na kraju izvadila zivac i od tada se zub ne smiruje. Stomatolog je stavljao razne lekove u koren, ali sada su mi otekli svi limfni cvorovi sa te strane, pocela sam da pijem eritromicin i strasno me boli grlo i cela ta strana. Ostali zubi su mi zdravi. Mogu li da se nadam da necu ostati bez zuba?

  Dr Eleonora Bede

  18.01.2021. 10:10 Одговори

  Poštovana, na osnovu ovoga što ste napisali mogu samo da zakljušim da se radi o koomplikovanom slučaju. U skladu sa tim, vrlo je nezahvalno davati prognoze dok se ne uradi pregled zuba i analiza RTG snimka. Jedino što mogu da Vas posavetujem je da ne odustanete od lečenja, ponovo se konsultujte sa svojim stomatologom, čak i ako treba potražite drugo mišljenje uživo.

Jelena

04.02.2021. 18:35 Одговори

Poštovani!
Zanima me vaše mišljenje. Naime, unazad nešto više od mjesec dana, rađena je endodoncija donje šestice. Ista ima 4 kanala, dešavalo se u toku liječenja da nakon par dana(4-5)počne da me boli, ali se smiri vec sutradan. Ali sada je doktor zub napunio i zatvorio privremenom plombom, rekavši da dodjem za 5 dana da zub konačno zatvorimo. Međutim nakon 5 dana zub je počeo jako da boli. Ostavili smo za jedan dan da se vidi da li ce doci do smirivanja. Međutim to se nije desilo, zub boli na zagriz, malo pulsira i kost ispod je bolna na dodir. RTG nisam radila(5.mjesec trudnoće sam), doktor bi volio izbjeći vađenje zuba, kao i ja. Zanima me vaše mišljenje. Hvala.

  Dr Eleonora Bede

  05.02.2021. 18:03 Одговори

  Poštovana, na žalost kod endodoncije višekorenih zuba može da dođe do ovakvih bolova. Otežavajuća okolnost je što nije moguće uraditi snimak, niti pomoći celu terapiju nekim od antibiotika. Jedino što mogu da Vas posavetujem je da imate strpljenja dok se zub smiri, ili da eventualno potražite pomoć specijaliste endodoncije (ukoliko to Vaš doktor nije).

Jasenka

04.02.2021. 22:17 Одговори

Bila sam da vadim tj 7 mi se polomila i jedan deo zuba je ostalo i kad sam otisla kod zubarke udarila mi je 2 ipo anestezije i ovako rwkla da mi je 8 usla u sedmicu pa je na 8 stavila lek a 7 mi je vadila i to se mucila da izvadi i jedan koren je izvadila a drugi nije mogla da nadje i sad me salje da idem sa snimam jer ne zna gde je tajdrugi koren .. bolove imam jake jer me je izmucila ? Da li smem da ispiram usta ili ne smem ? I kako da smanjim otok ?

  Dr Eleonora Bede

  05.02.2021. 18:08 Одговори

  Poštovana, posle vađenja zuba strogo je zabranjeno mućkanje bilo kakve tečnosti u ustima. Mućkanje može da dovede do ispadanja ugruška iz rane i do otežanog i bolnog zarastanja. Što se tiče otoka, hladni oblozi spolja deluju ukoliko se primenjuju odmah prvi dan kada je bila intervencija. Ukoliko je prošlo više dana od vađenja zuba, otok će početi da se povlači sam od sebe. Tu naravno mislim na otok koji je posledica teškog vađenja zuba, odnosno posledica fizičke traume. Ukoliko se otok javio kao posledica infekcije rane, tada je potrebno da Vam stomatolog prepiše odgovarajući antibiotik. Antibiotike nemojte uzimati na svoju ruku.

Bojan

11.02.2021. 18:09 Одговори

Poštovani,već više meseci imam rupu u gornjoj šestici.Sada sam tek zakazao “intervenciju”.Zub me ne boli osim ako jedem na tu stranu i hrana uđe u njega.Ali zanima me da li ono što osećam povezano sa tim zubom.Kada zagrizem na prazno osetim bol u jednoj tački u glavi iznad levog uha,a ako progutam pljuvačku dok mi je vilica sklopljena osetim bol i u levoj strani grla iznad grkljana, odmah ispod usne duplje.To me zabrinjava.Hvala unapred na odgovoru i pozdrav.

  Dr Eleonora Bede

  15.02.2021. 10:06 Одговори

  Poštovani, zubni bolovi često mogu da zrače ili da daju refleksan bol u nekoj od okolnih struktura glave. Postoji velika verovatnoća da su ti problemi koje osećate povezani sa zubom, ali svakako je potrebno sačekati da zub bude izlečen ili izvađen. Tek tada će se sa sigurnošću moći reći da li je uzrok bio zub ili postoji neki drugi problem.

Milijana

26.02.2021. 19:59 Одговори

Zdravo.Mene zanima imam 8icu zub koji je nikao pre koju godinu.E sad boli me bas i okolo i ima na unutrasnjoj strani na usni izaslo kao gnoj ali crveno i oko zuba crno…idem stomatologu za koji dan hvala..pozz

  Dr Eleonora Bede

  28.02.2021. 16:08 Одговори

  Poštovana, ukoliko je zub nikao u nekom nepravilnom položaju i iritira Vam okolne desni i obraz, takav zub je najbolje izvaditi. Stomatolog će na osnovu pregleda i analize RTG snimka proceniti da li je zub moguće sačuvati u ustima ili je ga je potrebno izvaditi.

Aleksandar

28.02.2021. 20:09 Одговори

Zdravo,imam problem sa jakim bolom izmedju trojke i cetvorke a zatim je bol presao na sedmicu i nateklo mi je lice.Posle par dana bol se smanjivao i prestao na levoj strani i upalila se desna strana.Bol varira,smanjuje se pa se pojacava,u jednom trenutku pocela je i glava da me boli.Sta da radim da smanjim bol i otok?

  Dr Eleonora Bede

  01.03.2021. 09:36 Одговори

  Poštovani, jedino što možete i trebate da uradite u momentu kada se javlja bol sa otokom lica je da se hitno javite svom stomatologu. Otok lica može da bude veoma opasno stanje za celokupno zdravlje i potrebno je odmah reagovati. Stomatolog će naći uzrok Vašeg otoka i bola i prepisati Vam odgovarajuću terapiju.

Bojana

01.03.2021. 10:51 Одговори

Postovani, od zuba mi je ostao samo koren, vec neko vreme mi se desava da se iznad zuba, pojavljuje nesto kao bubuljica, i to pukne pa se opet pojavi, nemam ni otok a ni bolove, sta to moze biti

  Dr Eleonora Bede

  03.03.2021. 13:30 Одговори

  Poštovana, koren koji Vam je ostao u vilici je inficiran i ta bubuljica predstavlja fistulu odnosno mesto na kojem se inficiran sadržaj prazni. Ovakav koren predstavlja fokus, odnosno mesto u organizmu na kojem postoji infekcija i bakterije,a koje može negativno da utiče na Vaše celokupno zdravlje. Potrebno je da uradite RTG snimak i da se uradi pregled. Stomatolog će na osnovu analize zaključiti da li je ikako moguće sačuvati taj koren, izlečiti ga i nadograditi ili je koren što pre potrebno izvaditi.

Mila

15.03.2021. 21:57 Одговори

Dobar dan,

Htjela bih da vas pitam za vaše mišljenje u vezi mog problema. U desnoj donjoj vilici imam jedan zub koji treba vadit već duže vrijeme (4 mjeseca). On je pukao, otvoren je i kad jedem na desnoj strani osjecam bol, čak i kad ga pritisnem jezikom. Odlazila sam kod stomatologa i radio mi je popravke a odgadjao je svo vrijeme vađenje njega. Prije možda mjesec dana na toj desnoj strani imala sam anginu. Dobila sam lijekove i prošlo me je. Zatim sam imala upalu usiju i dobila sam antibiotike koje sam pila 8 dana. Kad sam otišla kod liječnika rekao mi je kako mi kanali nisu ravni u ušima zbog otoka. Oteklo mi je bilo također uho s vana i bilo je osjetljivo na dodir. (Desno uho). Koristila sam lijekove 8 dana i prošlo me je ali mi se poslije 5 dana vratio svrbež u ušima tj unutra i bol na desnoj strani grla. Uho mi je nateklo sa vanjske strane kao i prošli put. Kad sve uzmemo u obzir, dali postoji mogućnost da mi se to sve desava zbog tog zuba koji je mrtav? Hvala unaprijed

  Dr Eleonora Bede

  19.03.2021. 15:58 Одговори

  Poštovana, potrebno je uraditi klinički pregled i analizu RTG snimka tog zuba. Ukoliko se ustanovi da je i nakon lečenja zub konstantno oseljtiv na dodir, ukoliko postoji infekcija oko korena zuba koja se ne smanjuje ili ukoliko zub nije bilo moguće pravilno izlečiti, tek tada je zub indikovan za vađenje. Ukoliko je zub pravilno izlečen, tada ga nije potrebno vaditi. Nije uobičajena pojava da problem sa zubom daje toliko burnu rekaciju uha, obično je to blag bol koji samo zrači u predelu uha, bez otoka i bez svraba. Za taj deo problema je ipak potrebno da se konsultuje sa specijalistom ORL.

Anđela

19.03.2021. 15:09 Одговори

Poštovani,
Pre nedelju dana vađen je živac na gornjoj šestici koja je u sinusu. Nije bilo nikakvog sadržaja u kanalima, te nije lečen već odmah napunjen. Rečeno mi je da će zub biti osetljiv nekoliko dana, ali mene mnogo boli na svaki dodir i osećam bol ispod oka. Snimak je uredan, jedino se vidi da je najduži kanal prepunjen. Ovo je 8.dan od intervencije, doktor planira da mi stavi plombu za neki dan, a mene užasno boli i na dodir jezikom, bol se uveče baš pojača. Šta može biti problem i šta mi je činiti?
Unaored hvala.

  Dr Eleonora Bede

  19.03.2021. 16:09 Одговори

  Poštovani, jednoseansno lečenje zuba je uobičajena procedura, posle koje zub može biti osetljiv. Ukoliko se bol ne smanjuje iz dana u dan, potrebno je da se konsultujete sa svojim stomatologom, u smeru revizije tog lečenja, a ne u smeru završavanja zuba postavljanjem plombe. Na aktuno bolno stanje ne može da se postavi plomba. Ukoliko smatrate da postoji problem sa punjenjem kanala, možete konsultovati i drugo mošljenje (za pregled i analizu RTG snimka).

Jelena

03.04.2021. 11:00 Одговори

Postovani,

U oktobru mi je radjen zub. Posto je karijes otisao duboko, vadjen je zivac i lecen kanal. Vise stomatologa je potvrdilo da je odlicno lecen. Na toj sedmici treba jos krunica da se stavlja. Medjutim od decembra pocinjem da osecam tup bol i stavljanje krunice je odlagano. Pre par dana je napokon stomatolog shvatio da imam infekciju koja je usla u dzep desni. Posto ne mogu u skorije vreme da vadim taj zub, zubar mi je iscistio koliko je mogao i rekao da ispiram oko zuba sa fizioloskim rastvorom i tako dok ne budem imala vremena za vadjenje. Moje pitanje je da li je to opasno, da li se moze infekcija prosiriti na drugi zub, na uho i slicno?
Bol nemam ali osecam kako mi “bridi” ta strana obraza na kojem je bolesni zub.

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2021. 18:15 Одговори

  Poštovana, ukoliko je pored zuba prisutan džep u desnima, njega je potrebno temeljno održavati. Taj deo posla će uraditi stomatolog, a Vaš zadatak u toj situaciji je da dobro održavate higijenu ostalih zuba, da koristite međuzubne četkice ili konac, i samim tim da sprečite nastajanje sličnog problema na nekom drugom zubu. Ukoliko je higijena dobra, ne bi trebalo da dođe do pogoršanja stanja.

Milica

07.04.2021. 20:21 Одговори

Postovanje imam problem sa 6com i 7com,leceni su i plombirani pre 15ak godina medjutim 7ica me je jako zabolela otisla sam na vadjenje i nije moglo zbog upale, pila sam antibiotike 5 dana zatim otisla opet i dogovorila se da ga lecim medjutim i posle 2 meseca lecenja i vadjenja zivca zub me je i dalje boleo e onda mi je zub snimnjen i receno mi je da mora i 6 i 7ica da se vade da je bila infekcija da imam ciste i td..ja te zube jos nisam izvadila a 7ica je ostala otvorena i sece mi jezik i obraz a imam nenormalne bolove u grlu kao u grkljanu prilikom gutanja hrane pa dali to moze biti zbog tih zuba ili??Hvala na odg i srdacan pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  09.04.2021. 11:55 Одговори

  Poštovana, ukoliko Vam zub seče jezik, potrebno je da se javite stomatologu kako bi se zub malo zaoblio dok ne dođe vreme za vađenje. Bol iz jezika kao posledica povrede može da zrači i prema grlu. U svakom slučaju nemojte previše odlagati vađenje tih zuba zato što nije dobro za Vaše opšte zdravlje da imate u organizmu žarišta odnosno hronične procese i ciste.

Danijela

14.04.2021. 01:13 Одговори

Postovani,
Na snimku zuba /cetvorka gore/se vidi koren koji je istrulio ,zub nije plombiran ,spolja citav,a kako je u pitanju cetvorka da li je jedino resenje vadjenje zuba ?
Hvala unapred na odgovoru.
Lp

  Dr Eleonora Bede

  14.04.2021. 10:02 Одговори

  Poštovani, ne postoji univerzalno pravilo kod ovakvih situacija, potrebno je sagledati celokupno sliku. Najpre je potrebno utvrditi uzrok zašto se to desilo sa zubom, i na osnovu toga doneti odluku o tome da li je taj zub potrebno lečiti ili vaditi. Ovo može da se odluči samo na osnovu pregleda i analize rtg snimka kod stomatologa u ordinaciji.

Sasa

17.04.2021. 22:23 Одговори

Postovani
Prije 5 godina sam radila zub, polomljen je bio pri vrhu uradjena je krunica u zadnje vrijeme osjecam neprijatan miris i to bas kad dotaknem desni iznad tog zuba a boja desni je modroplava 🤔

  Dr Eleonora Bede

  19.04.2021. 08:07 Одговори

  Poštovana, oko zuba sa krunicama je potrebno posebno obratiti pažnju kada je reč o higijeni. Prostor ispod desni ne možete sami očistiti i zato je potrebno da jednom ili dva puta godišnje odete kod stomatologa na profesionalno čišćenje desni. Kod problematičnih zuba se radi kiretaža desni (zvuči strašno, ali zaista nije), u toku koje se osim čišćenja prostora ispod desni takođe proverava da li su se desni povukle i da li je možda u tom delu zub počeo da se kvari. Ukoliko bi se uradio RTG snimak zuba, moglo bi samo da se vidi da li postoji neki problem sa korenom tog zuba u smislu karijesa ili džepova, jer se na RTG snimku ne može videti zub ispod navlake.

Sara*

21.04.2021. 05:10 Одговори

Poštovani, izvadila sam donji levi umnjak pre 7 dana, rana me ne boli, pila sam i antibiotik amoksicilin posle vađenja zuba, ali od juče je počeo da me boli levi krajnik malo mi je oteko na vratu, imam i herpes na uglu usana, da li to može da bude zbog pada imuniteta ili je povređen prilikom vađenja zuba, pa me tek sad boli posle nedelju dana? Molim Vas ako može brže odgovor. Unapred zahvalna.

  Dr Eleonora Bede

  21.04.2021. 08:57 Одговори

  Poštovana, ukoliko je vađenje trajalo malo duže, postoji mogućnost da je ugao usana bio iziritiran i da je zbog toga došlo do pojave herpesa. Takođe je moguće i da je došlo do pada imuniteta zbog cele intervencije. Bilo bi dobro da stomatolog pregleda ranu da li dobro zarasta i da li je potrebno produžiti terapiju. Ukoliko je sa ranom sve u redu, i ostali problemi bi trebalo uskoro da se povuku.

Ivana

22.04.2021. 17:49 Одговори

Postovani,
Pre 5 meseci sam izvadila 7 u donjoj vilici.Sa zubom je nakon vadjenja izasla i gnojna kesica. Rana je normalno zarasla i sve je bilo ok do pre par dana kada su poceli desni da me bole upravo na tom mestu. Nema crvenila sve je sraslo kako treba ostala je samo kost, medutim tu sada ima mala rupica gde izlazi gnoj kada dodirnem. Sta bih trebala da radim? Hvala unapred.

  Dr Eleonora Bede

  26.04.2021. 09:09 Одговори

  Poštovani, u toku vađenja može da dođe do odlamanja sitnih delova okolne kosti, koji ostaju na mestu rane i kasnije daju ovakvu kliničku sliku. To nije ništa opasno za Vas, ali rana neće do kraja zarasti dok taj deo kosti ne izađe. Ponekad ga organizam izbaci sam a ponekad je potrebno da to uradi stomatolog, tako da je najbolje da se konsultujete sa stomatologom koji je vadio taj zub.

Elena

26.04.2021. 18:17 Одговори

Postovani..pre par meseci mi se pojavila izraslina ispod grkljana,orl uredan,stitna takodje,..javlja se bol u grlu,neko pecenje,..kao da su i krajnici otekli,stomatolog mi je snimio zub i kaze da imam cistu na korenu i da treba operacija..da li je moguce da mi se sve to desava zbog te ciste…malo je uvecana sedimentacija krvi i rekli su mi da je ta mala upala mozda od zuba gde je kasnije locirana cista…hvala..

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2021. 11:24 Одговори

  Poštovani, infekcije i ciste u viličnoj kosti se smatraju fokusima u organizmu. To znači da takvi procesi mogu da uzrokuju kako lokalne tako i udaljene probleme u organizmu. Cistu je potrebno sanirati i potom pratiti šta se dešava se izraslinom koju imate na vratu.

Mirta

05.05.2021. 11:20 Одговори

Poštovani, imam gangrenu donje 6 i pijem dva antibiotika, za nekoliko dana imam zakazano vađenje zuba. Danas se na zubu pojabio mjehurić između bolesnog i zdravog zuba? Koliko je loša sitacija? Može li se oco početi širiti na zdrave zube? Hvala unaprijed

  Dr Eleonora Bede

  05.05.2021. 11:32 Одговори

  Poštovani, ukoliko ste u toku terapije i imate zakazano vađenje, ne bi trebalo da brinete za susedni zub. Za par dana ne može da se desi ništa loše. Susedni zub može da strada ako infekcija u kosti i oko zuba traje mesecima.

Rajka

15.05.2021. 12:43 Одговори

Postovanje.Dobar dan.Imam pitanje za donje jedinice.Imam tri porculana.Na lijevoj jedinici se zacrvenilo ispod zuba,i iskocila kao bubuljica jedna.Ne boli na hladno i vruce,ali kao da imam neprijatan osecaj ispod toga zuba.Snimali su ga pre dve godine kad smo stavljali poruculane,kao sve okej.Sta bih mogla da radim,jer taj osecaj je ruzan kao ide niz vilicu.Hvala unapred.Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  16.05.2021. 18:41 Одговори

  Poštovana, dve godine je dug vremenski period od snimanja zuba i za to vreme može da se razvije upala živca i pojava gnojne kesice na vrhu korena. Na ovaj razvoj situacije ukazuje bubuljica koja je prisutna. Bez obzira što nemate jakih bolova, potrebno je da se što pre javite svom stomatologu kako bi se pristupilo lečenju tog zuba. Ovo stanje ne treba čuvati u svom organizmu, jer infkecija može da se širi. Ukoliko je lečenje moguće sprovesi, infekcija i bubuljica će nestati.

Erzika

27.05.2021. 17:13 Одговори

Dobar dan. Pitanje vadila sam zub sesticu donju pre sest dana ali osetim oko rane kao da ima gnojna kesica pila sam Amoksicilin ali osecam otok i dalje. Sta treba da uradim?

  Dr Eleonora Bede

  28.05.2021. 09:16 Одговори

  Poštovana, ukoliko sumnjate na otok i prisustvo gnoja oko rane, potrebno je da se obratite svom stomatologu radi pregleda. Iako ste pili antibiotik, ranu bi trebalo pregledati.

Nikola

04.06.2021. 11:30 Одговори

Poštovanje,
Ja vec par godina imam problem sa tim da mi je lice, odnosno da su mi obrazi i deo oko slepocnica
konstantno otečeni, što mi daje neprirodan oblik lica. To zna da varira i da otok bude manji, ili veći s vremena na vreme. Medjutim, kada sam izvadio jedan donji umnjak, a zatim i drugi, jedino u ta dva navrata dešavalo mi se da spadne otok, i da se lice vrati u normalu.
Ostala su mi još dva gornja umnjaka, koja po mišljenju zubara mogu da se izvade samo hirurškim putem, jer nisu još uvek izbili i jako nezgodno stoje.
Hteo bih da vas pitam, da li postoji mogućnost da mi je lice otečeno zbog umnjaka i da li da se podvrgnem hirurškom vađenju i koliko je to rizično?
Hvala unapred.

  Dr Eleonora Bede

  08.06.2021. 10:11 Одговори

  Poštovani, ukoliko je Vaš stomatolog procenio da su gornji umnjaci za vađenje jer nepravilno stoje i ne mogu sami da izrastu, ne treba da odlažete tu intervenciju. Hirurško vađenje samo po sebi nije rizično, sporovdi se svakodneno u praksi i ponekad je to ipak bolje rešenje nego da imate zube u vilici koji Vam prave problem.

Aleksandra

18.06.2021. 21:06 Одговори

Imam problem sa gornjom osmicom koja je suplja pri korenu I u koju mi upada hrana ostala polovna zuba je crna . I ta osmica me boli jedan dan a drugi me prodje I tako. Nisam bila kod stomatologa . Sta mi savetujete ?

  Dr Eleonora Bede

  21.06.2021. 08:48 Одговори

  Poštovana, osmice se najčešće kvare jer ih je teško dohvatiti četkicom i oprati kako treba. Zbog toga se ti zubi češće vade nego što se popravljaju, jer nema svrhe nešto popravljati, ako Vi kasnije ne možete da operete zub. Stomatolog će Vam najverovatnije predložiti vađenje tog zuba.

Ahmed

20.06.2021. 23:04 Одговори

Postovana , zub mi se poceo najednom jako brzo kvariti i pojavila se rupa manja u desni odmah iza zuba i za manje od 2 dana gotovo pola zuba je nestalo ,najavljen sam kod lekara pa me zanima da li je to neka opasna bakterija ili karijes jer imam cesto jake bolove i strah me da ne izgubim vise zubi zbog toga , donja je desna u pitanju.
Hvala Vam unaprijed.

  Dr Eleonora Bede

  21.06.2021. 08:55 Одговори

  Poštovani, zub se verovatno već duže vreme kvario iznutra, ali se sad na kraju kada je postao vidljiv samo urušio. Ne radi se o nekoj posebnoj opasnoj bakteriji, niti o nečemu što može da zahvati i ostale zube. Redovnim odlaskom kod stomatologa ovakvi kvarovi će biti otkriveni na vreme i neće doći do gubitka zuba.

Miljana

26.07.2021. 23:54 Одговори

Poštovana,
Pre oko mesec dana mi je vađen živac i stavljena plomba. Međutim još uvek je zub osetljiv na kuckanje i kada pređem jezikom ili čistim koncem. Da li je ovo normalna pojava ili postoji mogućnost gubitka zuba? Takođe, povremeno osećam pritisak u tom delu, obično kada legnem da spavam. Unapred hvala na odgovoru!

  Dr Eleonora Bede

  27.07.2021. 18:39 Одговори

  Poštovana, osetljivost zuba nakon vađenja živca je uobičajena i može da potraje. Kod nekih pacijenata je to nekoliko dana, ali ponekad se produži i na par meseci. Ono što će biit validan pokazatelj da li je lečenje bilo uspešno jeste kontrolni snimak nakon 6 meseci.

Marija

12.08.2021. 02:21 Одговори

Da li je moguce snimiti zub u jednoj od vilica u slucaju nosenja fixne proteze?

  Dr Eleonora Bede

  12.08.2021. 17:19 Одговори

  Poštovana, zubi se mogu snimati i dok se nosi fiksna proteza. Jedini problem jeste što se sam deo zuba na kojem je zalepljen breket od proteze neće dobro videti na snimku. Ostatak zuba i koren zuba će se videti.

Marija

06.09.2021. 13:07 Одговори

Postovana,
Pre dve godine sam dobila cudan problem sa kozom glave,tj temenom a to je jako cudan neprijatan miris i iskakanje male bele loptice(cmicak ili nesto slicno) unutar ocnih kapaka. Posetila sam nekoliko dermatologa i oftalmologa,gde su mi rekli da mozda imam zariste u zubima i da mi se od toga stvara neki gnoj koji ide prema gore i nema gde da izadje,pa mi se tako stvaraju ti problemi. Prvo sam naravno uradila sve ostale analize i svaki nalaz mi je u redu i menjala sam sampone i kapi i kreme za oci,ali nista nije pomoglo.
Onda sam otisla kod stomatologa,gde smo ustanovili da su mi sa unutrasnje gornje strane pokvarena oba keca i dvojka i da postoje neke rupice i crno unutra. Popravili su mi to i moji problemi su stvarno tada nestali. Medjutim sada ponovo(nakon 2-3 meseca od popravke) ponekad mi se ponovo pojavi taj cmicak. Pa me zanima da li to sve stvarno jeste od zuba i kako da znam da li je to sve lepo zaleceno,da mi se infekcija nije jos negde prosirila? Pritom mene nikad ni jedan od tih zuba nije boleo,pa nisam ni znala da su pokvareni,medjutim s obzirom da mi je ponovo iskocio cmicak pre dva dana,zanima me da li to moze opet da se vrati… Takodje me zanima ,da li se to moze videti na nekom snimku,posto nisu mi nikakav snimak radili?
Hvala unapred!

  Dr Eleonora Bede

  07.09.2021. 13:31 Одговори

  Poštovana, otkrivanje žarišta koje je u vezi sa zubima se radi uz snimak koji se zove OPT snimak i na njemu se vide obe vilice u celosti. Taj snimak bi pokazao da li je na nekom od Vaših zuba prisutna infekcija i da li to potencijalno utiče na Vaše ostale probleme. Bez snimka nije moguće odrediti žarišta, tako da treba da krente odatle.

Ostavite komentar