Pitajte stomatologa
Posekotina na desnima

Postovani, imam jedan problem koji nikako da se rijesi. Zapravo prije godinu dana ili vise, dok sam cistio zube koncem napravio sam posjekotinu izmedju dva zuba, nikada mi nije smetalo niti sam imao bol, ali kad god bih cistio zube koncem na tom dijelu prokrvarilo bi i osjetio bih neprijatan miris, cak mi i izgleda kao da tkivo na tom dijelu nije pricvrsceno uz zub, kao da sam ga odvojio od zuba, iako je vidljivo samo kada bih ga koncem pomerio dok cistim. Desni su mi zdravi i nikada nisam imao iskustva sa krvavim desnima dok perem zube. Da li postoji rjesenje za ovaj problem?

24.01.2018.

Odgovor

Poštovani, iz ovoga što ste napisali, mislim da niste sami mogli da trajno oštetite desni. Čak i ako se jeste posekli koncem za zube, zdrave desni bi se u roku od nekoliko dana vratile u svoje prvobitno stanje. Možda postoji nešto drugo što Vam prouzrokuje problem izmedju ta dva zuba. To mogu biti plombe koje odstoje od zuba i zadražavaju hranu. Takođe, neprijatan ukus i miris možete imati ako je između dva zuba prisutan džep u desnima. Ovi džepovi nastaju kao posledica povlačenja desni, u sklopu oboljenja koje nazivamo paradentoza (odnosno parodontopatija).

Rešenje za Vaš problem bi bilo da stomatolog pogleda da li su ta dva zuba zdrava, kao i da pregledom i rtg snimkom utvrdi da li je prisutan džep. Neadekvatne plombe je potrebno zameniti novim, prisutan džep temeljno očistiti i isprati. 

Upala desni

Poštovani , imam 20 godina te sam imala upalu desni neko vrijeme (3-4 mjeseca) povremeno krvarenje koje je pocelo biti sve cesce te osjecaj da mi se zubno meso odmaklo lagano prema gore, otisla sam kod stomatologa te mi je on ocistio kamenac te dao savjet da pocnem koristiti interdentalne cetkice, zadnjih mjesec dana ih redovito koristim kao i zubni konac te antibakterijsku tekucinu za ispiranje zubi , primjetila sam da se upala smanjila te vec mjesec dana nisam iskusila nikakvo krvarenje ni bol , ali sam primjetila lagano pomicanje zuba ( gornje trice) jezikom i to samo ponekad , ponekad nema nikakvog pomicanja, pri pomicanju prstima to ne osetim vec samo jezikom, posto mi majka ima paradentozu zanimalo me imam li razloga za zabrinutost ? Hvala unaprijed.

18.01.2018.

Odgovor

Poštovana, razloga za brigu nemate, ako već u mladosti počnete da vodite računa o desnima. Minimalno pomicanje zuba je normalno. Dobrim održavanjem higijene kod kuće i redovnim odlascima kod stomatologa na kontrole i uklanjanje eventualnih naslaga i kamenca, upala desni će biti pod kontrolom. Samim tim paradontoza se neće javiti.

Zube perite ultra soft četkicom za zube, najmanje dva puta dnevno. Redovno koristite i interdentalne četkice. Sredstva za ispiranje usta su dobra ali ih ne treba koristiti dugo bez pauze. Više o ovim sredstvima možete pročitati ovde.

Alveolitis

Postovani, prije sedam dana izvadila sam zub sesticu u gornjoj vilici. Prilikom vadjenja nije bilo nikakvih komplikacija, inace imam jake zube, ali rana je slabo krvarila, skoro pa nikako. Od tada rana uzasno boli, i bol se iz dana u dan povecava, cak mi je vilicna kost otekla i boli na dodir. Danas sam bila kod stomatologa koji je rekao da imam alveolitis, suha rana i da slabije zarasta. Iz rane mi je samo izvadio neku bijelu masu i pospricao nekom tecnoscu u obliku injekcije. Propisao mi je antibiotik Lincocitin. Rekao je da nije nista opasno i da ce trebati vremena da rana zaraste, te da ce se bol nastaviti, ali nije spominjao kiretiranje, niti bilo sto kako bi pomogao da rana prije zaraste. Da li je sve to uredu, da li se ispravno lijeci? Da li je stanje kriticno?

16.01.2018.

Odgovor

Poštovana, moguće je da posle vađenja zuba nastane alveolitis, i ako je vađenje bilo lakse. Nemojte se brinuti, ovo nije ništa kritično, osim što je za Vas bolno i neprijatno. Iz ovoga što ste opisali mogu da zaključim da je urađeno sve što treba kada do alveolitisa dođe. To što rana nije kiretirana nemojte da Vas brine, moguće da je stomatolog prilikom čišćenja rane video da je došlo do novog krvarenja i da za kiretažom nema potrebe. Tačno je da će zarastanje ovakve rane trajati duže i da očekujete da bolovi budu prisutni danima. Bitno je da osetite da se bol postepeno smanjuje.

Ono što možete da uradite da rana bolje zarasta, pored popijenih antibiotika, jeste da dobro održavate higijenu ostalih zuba i da vodite računa o tome da Vam ne zaostaje hrana u rani. Usta nemojte ničim energično ispirati. Ukoliko se bol ne bude smanjivao tokom narednih dana ili osetite novi otok, ponovo se obratite Vašem stomatologu.

Fistula na zubu

Postovani, imam fistulu na gornjoj jedinici a trebam staviti ubrzo fiksnu protezu. Da li se ona mora prvo operisati i ako da, koliko vremena treba cekati da bi se mogla staviti fiksna proteza preko tog zuba?

15.01.2018.

Odgovor

  Poštovana, ukoliko imate fistulu na nekom zubu, to znači da je u tom zubu prisutna infekcija. Da bi se zubi ispravljali fiksnom protezom, neophodno je da svi zubi budu zdravi. Zato prvo morate rešiti ovu fistulu odnosno infekciju. Da li će se to raditi lečenjem ili operacijom, proceniće stomatolog na osnovu pregleda zuba, Vaših simptoma i na osnovu RTG snimka.

Ukoliko zub dobro reaguje na tretman, fistula može da se zatvori i u roku od nekoliko dana. Zub se smatra uspešno izlečenim kada od lečenja prođe 6 meseci, bez ponovnih simptoma i bez prisutne infekcija na RTG snimku. Da li će ortodont koji će Vam postavljati fiksnu protezu insistirati na tome da porđe taj period, zavisi od njegove procene.

U  svakom slučaju, čak i da ne postavljate fiksnu protezu, važno je da što pre izlečite taj zub i da uklonite izvor infekcije u Vašem organizmu. 

Neiznikli umnjak

Imam bolove u desnoj strani, boli me meso oko donjeg umnjaka, uvo i zglob. Umnjak još nije iznikao. Da li neiznikli umnjak može da iznikne sam ili mora da se vadi i kako ide ta procedura? Da li moram da pijem antibiotike i da uzmem godišnji odmor?

19.12.2017.

Odgovor

  Poštovani, kliničkim pregledom i analizom snimka Vašeg umnjaka može se utvrditi u kakvom je on položaju i da li može da iznikne sam ili je za vađenje. Zbog bolova koje vi imate, verovatnoća da umnjak mora da se vadi je veća.

Samo vađenje umnjaka može da bude obično ili hirurško. Obično vađenje je kada je zub vidljiv u ustima i ne mora da se pravi rez na sluzokoži. Oporavak od tog vađenja je uglavnom bez većih bolova i otoka, odmah ste sposobni za normalno funkcionisanje i rad. Hirurško vađenje zahteva da se napravi mali rez i da se zubu pristupi ispod sluzokože. Nakon hirurškog vađenja zuba rana se šije, a konci se skidaju za 7 dana. Moguće je da će Vam stomatolog posle ovakvog vađenja prepisati antibiotike. Do otoka može da dođe u prvih 48h i to je neko vreme za koje se ne preporučuje da imate veće fizičke napore. Ovde možete pročitati sve savete za pacijente nakon vađenja zuba. neiznikli umnjak

Folije za zube

Cerka je nosila fiksnu protezu ranije ali su se zubi posle ponovo iskrivili. ona ne zeli da stavlja ponovo portezu, pa da li bi mogla da ispravi zube na drugi nacin? Kako rade folije za zube? Da li trebamo da snimimo zube? Hvala unapred.

11.12.2017.

Odgovor

  Poštovani, folija za zube služi za ispravljanje određenih nepravilnosti kod položaja zuba. Mogućnosti su ograničene, ali se ova metoda pokazala veoma uspešna kod pacijenta kojima je preporučena. Specijalista ortodoncije na osnovu pregleda i analize modela i snimka zuba, može da ispalnira i proceni koja vrsta terapije je najbolja za svaki pojedinačan slučaj. Neophodno je da Vašu ćerku pregleda ortodont i da ustanovi da li je njen slučaj pogodan za terapiju folijama za zube.

Folije za zube su novija metoda i pacijenti još uvek nisu dovoljno upoznati sa celom procedurom ove terapije. Sve detalje možete pročitati ovdefolije za zube

Zamena starog mosta

Dobar dan. Imam u donjoj vilici most star preko 8 godina i imam osecaj da su mi se desni skratile kao da sada jezikom mogu da osetim zube ispod. To je most koji je preko 6 ili 7 zuba. Da li te praznine sto su nastale mogu sa necim da se popune ili da se stari most produzi ili mora da se uradi zamena starog mosta?

27.11.2017.

Odgovor

Poštovani, uobičajena je pojava da se posle dužeg niza godina desni po malo povlače. Bilo da je ovo nastalo kao posledica neke upale (odnosno parodontoze) ili kao prirodan proces u toku starenja, desni više nije moguće dovesti u predhodno stanje.

Zubi koji su sada izloženi spoljašnjoj sredini su, zbog povlačenja nivoa desni, u opasnosti od nastanka karijesa. Ove praznine nije dobro zatvarati plombama, kao što ponekad pacijenti žele, jer zubi i dalje nisu potpuno zaštićeni od kvara.  Jedino ispravno rešenje je zamena starog mosta. To znači da treba skinuti stari most i napraviti novi. Novi most će sada odgovarati novom stanju desni. U potpunosti će prekrivati sve zube i neće biti mogućnosti da se zubi pokvare i da ih na taj način jednog dana izgubite. starog mosta 

Impaktirana trojka

Postovani, da li se mogu posavetovati sa vama sta ciniti? Ovako, imam impkatiranu trojku u gornjoj vilici koja lezi pod uglom od 90 stepeni skroz vodoravno, i nijedan hirurg mi to nece izvaditi, ostavljen je tako. E sad ja tu imam prazninu i moje pitanje je da li privuci cetvorku na mesto trojke ili staviti krunicu brusenjem dvojke i cetvorke? Hvala unapred 🙂

20.11.2017.

Odgovor

Poštovana, na osnovu onoga što ste naveli, oba rešenja su moguća. Međutim, veličina praznog prostora diktira za koju opciju treba da se odlučite.

Naime, ako je prostor manji bolje je privući susedne zube. To takođe zavisi i od toga kakav je položaj zuba u donjoj vilici, da li i njihov položaj dozvoljava takvo pomeranje. Potrebno je razmotriti i estetski rezultat takvog pomeranja. U nekim slučajevima kada je prostor mali, moguće je dodati  dve male plombe na susedne zube (u Vašem slučaju na dvojku i četvorku) i da se na taj način zatvori prazan prostor.

Krunica je dobro rešenje kada je prostor veći i kada može da se napravi dovoljno velik i lep zub, koji će se po obliku i veličini uklapati u ceo zubni niz.

U svakom slučaju, potrebno je da posetite stomatologa kako bi se izmerio taj prazan prostor i pogledao položaj svih zuba, pa na osnovu toga napravio nabolji plan terapije za Vaš slučaj. impaktirana trojka

Mrlje na zubima

Interesuje me higijena u toku ortodontske terapije. Da li je moguće skinuti defekte gleđi?  Ja nosim fiksnu protezu i vidim oko nje smeđe mrlje pa me interesuje dal sad u procesu nošenja mogu da koristim neke preparate da uklonim ili smanjim to i na koji način. Ako je moguće u kućnim uslovima i da mi date savet.

07.11.2017.

Odgovor

Poštovana, najbolje bi bilo da dok nosite protezu, maksimalno vodite računa o higijeni. To je najbolja prevencija. Ukoliko imate naslaga i kamenca koji ne možete sami da očistite, to može da se očisti kod stomatologa, dok još uvek nosite protezu.

Što se tiče mrlja i defekata nakon završetka terapije, neke od njih će biti skinute u toku skidanja proteze. Tada se svi zubi ispoliraju. One mrlje koje budu ostale i posle skidanja proteze mogu da se tretiraju različitim sredstvima za remineralizaciju zuba. Stomatolog će Vam preporučiti da li je za Vaš slučaj najbolje da se to radi u ordinacijskim ili u kućnim uslovima.  mrlje

Retencioni aparat

Poštovani, da li se zubi mogu popravljati dok se nosi retencioni aparat posle skidanja fiksne proteze?

06.11.2017.

Odgovor

Poštovani, naravno, mogu se popravljati. Potrebno je da svaki put kod stomatologa ponesete retencioni aparat, kako bi posle stavljanja nove plombe probali da li možete da ga vratite na mesto. retencioni aparat